Dolar 42,2081
Euro 48,8788
Altın 5.430,71
BİST 10.924,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Çok Bulutlu
İstanbul
21°C
Çok Bulutlu
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 20°C
Çar 15°C

Evde sağlıklı salça yapmak için bu kurallara uyun

Mesken imali salça, yemeklere hem lezzet hem de sıhhat katıyor. Konutta yapılan domates ve biber salçası, katkı unsuru bulundurmuyor ve farklı aroması ile dokusuyla daha fazla lezzeti içinde barındırıyor.

Evde sağlıklı salça yapmak için bu kurallara uyun
REKLAM ALANI
9 Eylül 2024 16:12
58

Konut imali salça, yemeklere hem lezzet hem de sıhhat katıyor. Meskende yapılan domates ve biber salçası, katkı unsuru bulundurmuyor ve farklı aroması ile dokusuyla daha fazla lezzeti içinde barındırıyor. Lakin saçla yaparken kimi kıymetli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.  Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Betül Merd, sağlıklı mesken salçası yapmanın şartları hakkında bilgi verdi.

Evde yapılan salçanın yararı çok

ARA REKLAM ALANI

Salça, tüm dünyada kullanılan ve yemekleri tatlandıran değerli bir besin kaynağıdır. Varlıklı tadı nedeniyle mutfaklarda kullanılan çok istikametli bir gereçtir. Marketlerde satılan raf ömrü uzun konserve salçaları tüketmek mantıklı üzere görünse de meskende sterilizasyon kurallarına uygun olarak yapılan salça daha sağlıklıdır. Konut imali salça yalnızca lezzetiyle değil tıpkı vakitte sayısız yararıyla da ön plana çıkmaktadır. Domates ve biber, A ve C vitaminleri ile mineraller açısından zengindir. Salça, özgür radikallerle savaşan antioksidanlar içermektedir. Salçanın lif içeriği sindirim sistemini dayanaklar. Bilhassa domates, A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum üzere mineraller ve likopen üzere antioksidanlar açısından da güçlü bir kaynaktır. Yapılan araştırmalarda domatesin kalp sıhhatini koruduğu, muhakkak kanser çeşitlerinin riskinin azaltılmasında tesirli olduğu ve bağışıklığı artırdığı belirlenmiştir. 

Salça yemeklere renk ve lezzet katar

Salça, yüzyıllardır yaz aylarında yetişen domates yahut kırmızı biberin çeşitli süreçlerden geçirilmesiyle üretilmektedir. Salça, saklama şartlarına uyulduğunda Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Yemeklere renk ve lezzet katan salça, domates ya da kırmızı biberden üretilir.

Domates salçası: Domates salçası, Anadolu’da daha yaygın olarak üretilen ve tüketilen bir salça tipidir. Çekirdeklerinden ve kabuğundan ayrıştırılarak elde edilen domates püresi, kaynatma ya da güneşte bekletme üzere yollarla salça haline getirilmektedir.

Biber salçası: Kırmızı biber salçası, sapları ve çekirdekleri çıkarılan kırmızı biberlerin ezilip tuzlandıktan sonra güneş altında kurutulmasıyla üretilir. Üretiminde kullanılan acı yahut tatlı biber, salçanın tadını belirler. 

Doğru saklama kurallarına uyulmalı

Salça oksijene maruz kaldığında süratle bozularak renk, tat ve dokuda değişikliklere neden olabilmektedir. Zehirli besinlerin tüketimi hayati tehlike oluşturduğundan salçanın hakikat koruması kıymetlidir. Zehirlenmenin olmaması için tesirli formüllerin kullanılması gerekir. Yanlışsız ambalaj, antioksidanlar ve ışıktan müdafaa prosedürleri salçanın bozulmasını önlemenin en düzgün yoludur. Konut üretimi salçanın uzun ömürlü ve kaliteli olması için kavanozlara koyup saklanması gerekir. Tesirli depolama şartları, ışığa maruz kalma, sıcaklık dalgalanmaları ve havaya maruz kalma üzere faktörlerin tesiri azaltabildiğinde salçanın da ömrü uzayacaktır. 

  • Domates salçasının pH düzeyi ve stabilitesi, raf ömrü üzerinde kıymetli bir rol oynar. Domatesler doğal olarak asidiktir ve salçanın pH’ı, bozulmaya karşı hassaslığını etkileyebilmektedir. Ayrıyeten katkı unsurları ve antioksidanların eklenmesi oksidasyonun denetim altına alınmasına ve domates salçasının kalitesinin korunmasına yardımcı olmaktadır. 
  • Salça için yanlışsız kaplar seçilmelidir. Kavanozlar camdan ve kapakları da hava geçirmez olmalıdır. Gerçek kaplar, lezzeti koruyacak ve istenmeyen kimyasalların salçayı etkilemesini önleyecektir.
  • Kavanozları kullanmadan evvel düzgün bir biçimde sterilize edildiğinden emin olunmalıdır. Kavanozlar birkaç dakika sıcak suda kaynatılmalı yahut bulaşık makinesinde deterjan konulmadan yüksek ısıda yıkanmalıdır.
  • Kavanozların kapaklarının sıkı bir biçimde kapatıldığından emin olunmalıdır. Halkalı metal kapaklar kullanıyorsa, sıkıca kapatılmalıdır. Plastik kapaklar kullanılıyorsa kapakların inançlı bir biçimde oturduğundan emin olunmalıdır.
  • Kavanozlama ve kapatma süreci tamamlandıktan sonra salça, kiler yahut dolap üzere serin ve karanlık bir yerde saklanmakladır. Isı dalgalanmalarının olmadığı ve direkt güneş ışığının girmediği alanlar seçilmelidir. 

Evde yapılan domates ve biber salçası düzgün bir halde saklandığında bir yıla kadar inançla tüketilebilirken, en yeterli lezzeti elde etmek için 6-8 ay içinde tüketmek ülküdür. Tüketilmeden evvel her vakit bozulma belirtileri olup olmadığı da mutlaka denetim edilmelidir. 

Evde salça kolay bir formda nasıl yapılır?

Salça üretimi, birkaç kolay adımı içermektedir. 

Sebzeleri hazırlama: Domates ve biberler güzelce yıkandıktan sonra pak bir bıçakla doğranır.

Ezme ve süzme: Pişirilen sebzeler bir blender yahut el mikseri ile ezilir. Elde edilen karışım süzülerek pürüzsüz bir kıvam elde edilir.

Pişirme: Ölçüsüne nazaran domates ve biberler, metal bir kapta uzun mühlet pişirilir. Bu basamakta tuz eklenir.

Kavonozlama: Salça sıcakken sterilize edilmiş kavanozlara dökülür ve kapakları sıkıca kapatılır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.